Veel gestelde vragen

Wordt logopedie vergoed door de verzekeraar?

Lopopedie zit in de basisverzekering. De verzekering is verplicht te vergoeden. Voor kinderen tot 18 jaar worden nu nog alle behandelingen vergoed. Behandelingen aan volwassenen zijn soms gelimiteerd.
Bij vragen kunt u de voorwaarden nalezen van uw zorgverzekeraar of rechtstreeks contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Mijn praktijk heeft voor 2017-2018 contracten met alle zorgverzekeraars

sites zorgverzekeraars:

Zilveren kruis
DSW
CZ
OHRA
Menzis
VGZ
ONVZ
De Friesland
Zekur
Univé


Is er altijd verwijzing van een arts nodig?

Ja. In mijn praktijk werk ik uitsluitend op verwijzing van een arts.  Indien de kosten worden gedeclareerd bij de zorgverzekering, moet de verwijzing door een huisarts of specialist gebeuren. Ik ben in het bezit van het certificaat directe toegankelijkheid logopedie. Dit wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed.

Hoe lang duurt een logopedische behandeling?

De NZa stelt geen tijdsduur meer vast bij het vaststellen van de prestaties. De behandelingen zijn gebaseerd op een gemiddelde van een half uur. Een half uur is een gangbare tijdseenheid binnen de logopedie.
Het is geen verplichting, maar een richtlijn.

Is er een wachtlijst?

De logopediste heeft een wachtlijst,  neemt u voor informatie contact op met de praktijk.

Moet ik veel oefenen?

Voor de meeste logopedische therapieën is het wel van belang dat er regelmatig geoefend wordt. Met kinderen maak ik een plakboek waarin de oefeningen komen te staan.
Het thuis oefenen kan ook voor een belangrijk deel bestaan uit actief toepassen in het dagelijks leven van in de therapie geleerde vaardigheden.

Als ik niet tevreden ben met een behandeling ?

Het kan voorkomen dat u als cliënt/patiënt of als ouder van een minderjarige cliënt/patiënt een klacht heeft over de logopedist of over de logopedische behandeling. Het liefst heb ik dat u met de klacht naar mij toekomt en het bespreekt. Mochten we er niet uitkomen kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), de beroepsvereniging voor logopedisten.
NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden
Telefoon: 0348 - 45 70 70
Het klachtenrecht voor patiënten is overigens vastgelegd in de Wet Klachtenrecht Cliënten Zorgsector. Het klachtenrecht van de NVLF is hieraan verbonden. Mijn logopediepraktijk volgt de klachtenregeling van de NVLF.

Hoe waarborgt de logopedist de kwaliteit?

Accreditatie vindt plaats op basis van na- en bijscholing. Van de 160 punten die voor het criterium deskundigheidsbevordering moeten worden behaald, dienen er 40 met geaccrediteerde activiteiten (scholing) behaald te worden. Ik ben kwaliteitsgeregistreerd.
Meer informatie over het Kwaliteitsregister Paramedici: Kwaliteitsregister en www.kwaliteitsregisterparamedici.nl.

De peuterspeelzaalleidster zegt dat mijn kind naar logopedie moet. Is hij/ zij daar niet te jong voor?

Vanaf twee jaar komen kinderen al in mijn praktijk. Wanneer uw kind bijna niet praat of het praat onduidelijk bedenk dan: in de leeftijd van 2 tot 4 jaar leert een kind ruim 1000 woorden uitspreken. Het gaat in die periode ruim 3000 extra woorden begrijpen. Wanneer je al het aangebodene niet kan verwoorden is dit frustrerend. Soms behandel ik het kind niet direct maar indirect, door aan de ouders adviezen te geven.

Kan ik als logopediestudent stage lopen?

Het is mogelijk om bij ons stage te lopen. Neem hiervoor contact op met de praktijk.

© 2021 Logopedie Centrum Nieuwland